Lire Collier, c'est toujours rire un peu *

In De Morgen van vandaag schrijft Rudy Collier, ook wel Rudy Colère genoemd wegens zijn opvliegend karakter, de hoofdredacteur van het De Morgen-magazine, dat sinds hij weg is bij de Antwerpse regionale tv-zender ATV, waar hij hoofdredacteur was, 'het niveau er enkel maar is op vooruitgegaan'. Dat doet hij zonder enige ironie, bloedserieus. Wat een zelfkennis, wat een nederigheid. Dat zijn we niet gewoon van deze scribent die, volgens wie hem een beetje kent, slechts in drie dingen is geïnteresseerd: Antwerpen, de media en hemzelf. Boze tongen beweren dat eigenlijk vier zaken zijn belangstelling wegdragen en dat die vierde Johny Walker heet.

De vaststelling van het verband tussen de toename van de kwaliteit van een medium en het vertrek van Rudy Collier aldaar geldt niet enkel voor ATV maar voor alle media waar de man werkte. En dat zijn er nogal wat: o.a. Koerier, De Krant, De Morgen zelf, Radio Antwerpen, Stadskrant Metro - een toenmalige Antwerpse editie van De Morgen.

Slechts een keer was dat niet het geval: bij zijn vertrek bij Mediaxis, het huidige Sanoma Belgium (de uitgever van o.m. Humo), waar hij de lancering van een concurrent van Knack voorbereidde/begeleidde. Maar die uitzondering is ook verklaarbaar: het magazine is immers nooit verschenen.

P.S. Tim F. Van der Mensbrugghe, een ex De Morgen-eindredacteur (en slachtoffer van de domme sanering- en ontslagronde van de huidige hoofdredactie), portretteerde op zijn blog Collier trefzeker in een verslag over een personeelsvergadering bij de krant. Letterlijk (door de man te fotograferen) en figuurlijk (door zijn interventie quasi woordelijk neer te pennen). Van der Mensbrugghe deed dit op zijn typische en onnavolgbare manier: genadeloos en sarcastisch, maar met stijl. Ook andere De Morgen-redacteurs die de reorganisatie gunstig gezind waren (of althans niet openlijk contesteerden) werden in dat zelfde verslagje op magistrale wijze in hun hemd gezet. Zie: http://mensbrugghe.wordpress.com/2009/05/19/moedige-mensen/

* Deze titel is een knipoog naar de Franse uitdrukking 'Partir, c'est toujours mourir un peu'. Rudy Collier schreef, in maart 2001 in De Morgen (hij was toen zowat een jaar hoofdredacteur van de krant), een opiniestuk met de titel 'Le VRT c'est aimé un peu', op zijn beurt een verwijzing naar het Franse gezegde. Die 'aimé' was Aimé Van Hecke, vandaag de grote baas van Sanoma Belgium, toen consultant bij de VRT waar hij een paar jaar later trouwens 'directeur televisie' werd.

Het opiniestuk van Collier was een regelrechte karaktermoord, weliswaar onder het mom van een opinie, met beschuldigingen over belangenvermenging.

Het stuk bevatte zowat 15 materiële fouten (ook inzake de voorbeelden die de belangenvermenging moesten hard maken), wat De Morgen trouwens een recht van antwoord kostte (waarvan de publicatie niet goedschiks gebeurde, nogal veel voeten in de aarde had).

21/10/2009 door Marc Ernst

Weblog van Marc Ernst

 
'Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden' (Johan Anthierens)

'Uit het botsen der gedachten ontstaat het licht' (John Stuart Mill)

'Je mag je niet laten doen door het crapuul' (Wannes Van de Velde)

op marcernst.com
www (via google)

Blogroll

Onderstaande, Belgische, (alfabetisch gerangschikte) blogs behoren tot mijn ‘favorieten’. Want ze steken met kop en schouder uit boven de middelmaat in het genre. Wie denkt dat zijn/haar blog eveneens in kwalitatief opzicht bovenmodaal is, en dus aanspraak kan maken op een vermelding, mag me dat laten weten.