Niet van de poes

Poesen (de dieren en vrouwelijke geslachtsorganen ofte kutjes) en muziek: het is een tot de verbeelding sprekende combinatie. Daar pikt de song 'Pussy' van de Duitse metal-band met gothic-trekjes Ramstein gretig op in. De bijhorende videoclip doet dat zo mogelijk nog meer. Van dat filmpje bestaan twee versies : een 'gekuiste' die in de meeste landen, ook bij ons, de buis haalde en een ongecensureerde die enkel in een aantal Oost-Europese landen vertoond werd.

Die laatste is nogal 'expliciet ' en bevat een aantal beelden, waaronder enkele piemels en wat BDSM-toestanden, die voor de censoren van MTV en andere TMF's niet door de beugel konden en nog steeds niet kunnen. De clip is wat cheep en duidelijk niet door David Lynch gemaakt (die wel Ramstein-muziek gebruikte voor zijn film Lost Highway), maar dat mag de pret niet bederven. Als curiosum heeft hij een bepaalde waarde.

Voor de muziek zelf moet men hem niet bekijken/beluisteren. Zelfs binnen het al niet echt indrukwekkende Ramstein-repertoire is de song ‘Pussy’ een erg mager beestje. U hebt het begrepen: Ramstein is niet bepaald mijn kopje thee. In het tanzmetal-genre, waar ik tuk op ben, is het alles behalve mijn lievelingsgroep. Geef mij op dat vlak maar DAF (Deutsch Amerikanische Freundschaft) of Die Krupps.

Maar mijn voorkeur gaat uit naar die ander Duitse groep die ook met een industriële sound startte en daar met de jaren meer en meer van afweek: Einstürzende Neubauten. En mijn absolute topper op het vlak van industrial bands zijn de Slovenen van Laibach. Al zijn dat eigenlijk 'geëvolueerde' of zelfs ex adepten van het zogenaamde drilboren-en-ketels-geluid. Laibach bengt tegenwoordig zelf muziek van Bach (à la façon de Kraftwerk weliswaar). Zowel Einstürzende Neubauten als Laibach zijn niet enkel interessant omwille van hun eigenlijke muziek (de vroegere en huidige, in het geval van Einstürzende Neubauten vooral die uit hun beginjaren), maar ook wegens hun muzikale ontwikkeling. Al is die van Laibach het boeiendst. De groep 'op zich' ook trouwens: Laibach is veel meer dan een stel muzikanten, het is een heus cultuurproject. Ja zelfs een 'totaalproject', met inbegrip van een eigen filosofie (in de betekenis van wereldbeschouwing) en een eigen, weliswaar denkbeeldige, staat met 'echte' identiteitskaarten.

- De ongecensureerde versie van Pussy: http://strela.tv/video/xRUyXbM8ai

- De gecensureerde versie er van: http://www.youtube.com/watch?v=G1IDwG5AuHc

De directe aanleiding van dit stukje is het artikel van Sasha Van der Speeten  in De Standaard over het gebruik van poezen op platenhoezen: ("This pussy belongs to me”). Kurt Overbergh heeft er zelf een tentoonstelling (MEOW 002) over opgezet. Ze loopt nog tot 31 december.

MEOW 002 - A cat sleeve exhibition, in Tune Up (Melkmarkt 7), Antwerpen. Van 3 november tot 31 december.

30/10/2009 door Marc Ernst

Weblog van Marc Ernst

 
'Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden' (Johan Anthierens)

'Uit het botsen der gedachten ontstaat het licht' (John Stuart Mill)

'Je mag je niet laten doen door het crapuul' (Wannes Van de Velde)

op marcernst.com
www (via google)

Blogroll

Onderstaande, Belgische, (alfabetisch gerangschikte) blogs behoren tot mijn ‘favorieten’. Want ze steken met kop en schouder uit boven de middelmaat in het genre. Wie denkt dat zijn/haar blog eveneens in kwalitatief opzicht bovenmodaal is, en dus aanspraak kan maken op een vermelding, mag me dat laten weten.