Hugo Camps en Facebook zijn geen vriendjes

Hugo Camps, de meest rococo-geaarde onder de Vlaamse columnisten, heeft het vandaag niet onder de markt. Een poos geleden nam het Nederlandse Elsevier-magazine afscheid van hem en vandaag wordt hij uitgespuwd door nogal wat De Morgen-lezers. Vooral dan door lezeressen van de courant. Dat moet hem extra bedroeven, want Hugo is een ‘vrouwenvriend’. Hij zou model kunnen staan voor het hoofdpersonage dat acteur Charles Denner magistraal neerzet in de film ‘L’homme qui amait les femmes’ van François Truffaut. Toen ik nog een broekje was, had Camps in de driehoek Hasselt-Leuven-Tienen al de reputatie een ‘hommes à femmes’ en zelfs ‘lady killer’ te zijn.

Blijkens menig posting en comment op Facebook verkiezen de dames onder de De Morgen-lezers evenwel Bernard Dewulf boven Hugo Camps. Als er dan toch moet gekozen worden om redenen van bezuiniging. Maar eigenlijk willen ze helemaal niet kiezen en zagen op de voorpagina van hun krant het liefst verder de intimistische observaties van Dewulf alternerend verschijnen met de bombastische toornen van Camps.

Maar ook onder het mansvolk heeft Camp niet enkel fans. Staf De Wilde (een blogger maar ook veelschrijver van lezersbrieven, die steevast in De Morgen gepubliceerd worden) stelt dat Camps “schrijft in een roes." Maar ook dat je zijn “vaak briljante vondsten met een glimlach of grijns leest. Nooit met een gebalde vuist of samentrekkende maag. Of met een vloek.”

Ik zou daar aan willen toevoegen: en ook zelden met ontroering, laat staan met vochtige ogen. Daarvoor is hij te gemaakt, gekunsteld, gecharcheerd. Speelt hij net iets te veel de man in plaats van de bal.

In zijn cursiefje van vandaag toont Camps aan dat hij weinig fiducie heeft met Facebook. Het aandoenlijke filmpje van Sarkozy en Carla Bruni, waarin deze laatste vertederend de handjes streelt van haar echtgenoot de president en hem uitwuift met ‘au revoir, chouchou’, situeert Camps abusievelijk op Facebook in plaats van op YouTube.

Al had ik niet gedacht dat Camps en het internet twee handen op één weldoorvoede buik zouden zijn, zoveel tentoon gespreide onwetendheid over de online gadgets van de moderne mens had ik nooit verwacht. Camps is en blijft dus eerder de incarnatie van de weermoedige dan van de flitsende mens.

22/5/2009 door Marc Ernst

Weblog van Marc Ernst

 
'Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden' (Johan Anthierens)

'Uit het botsen der gedachten ontstaat het licht' (John Stuart Mill)

'Je mag je niet laten doen door het crapuul' (Wannes Van de Velde)

op marcernst.com
www (via google)

Blogroll

Onderstaande, Belgische, (alfabetisch gerangschikte) blogs behoren tot mijn ‘favorieten’. Want ze steken met kop en schouder uit boven de middelmaat in het genre. Wie denkt dat zijn/haar blog eveneens in kwalitatief opzicht bovenmodaal is, en dus aanspraak kan maken op een vermelding, mag me dat laten weten.