Uitspraak van Febelfin-voorzitter ('We hebben het begrepen') even opportunistisch als 'Je vous ait compris' van De Gaulle

'We hebben het begrepen' orakelt Stefaan Decraene, de wellicht (te) royaal betaalde voorzitter van Febelfin (de federatie voor de Belgische financiėle sector). Dat doet hij in De Standaard. Het tegendeel blijkt echter uit het artikel waarin de maatregelen worden toegelicht die zijn club zal nemen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen en de transparantie van de sector te vergroten.

De uitspraak van de Febelfin-voorzitter doet denken aan en heeft de zelfde kenmerken als het historische 'Je vous ait compris' van wijlen Generaal De Gaulle. Beiden zijn niet gespeend van enige demagogie, zijn weinig waarachtig en geloofwaardig.

Met de gevleugelde woorden 'je vous ait compris' wilde De Gaule in 1958, tijdens een toespraak op het Parijse Place du Forum, de voorstanders van het 'Algerie Franēcaise' (tevens de tegenstanders van de onafhankelijkheid van Algerije), in het bijzonder de zogenaamde 'pieds-noirs' (de Franse burgers die in Algerije woonden, de 'kolonisten' dus) paaien. In feiten naaide hij hen een oor aan.

Want in 1962 verklaarde hij, tegen de wil van de pieds-noirs in (maar ook tegen die van menig Fransman uit het thuisland en zelfs die van een deel van de linkerzijde) Algerije onafhankelijk.

Eigenlijk was dat niet zo verwonderlijk want het standpunt van De Gaule over de 'zelfbeschikking' van Algerije, meer bepaald de noodzaak daar van, was al sinds 1943 gekend: hij was voor.

In feiten wilde De Generaal in 1958 enkel de talrijke stemmen van de pieds-noirs (meer dan 1 miljoen) bekomen tijdens het referendum (van 28 september 1958) over de nieuwe Franse grondwet. En wilde hij zich door een 'ja'-stem voor die nieuwe grondwet tegelijkertijd laten plebisciteren in zijn (nieuwe) functie van president.

Lees ook

De bankiers zijn nog geen sikkepit veranderd. En onze politici doen er niets aan (Ewald Pironet, economieredacteur Knack)


 

13/9/2009 door Marc Ernst

Weblog van Marc Ernst

 
'Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden' (Johan Anthierens)

'Uit het botsen der gedachten ontstaat het licht' (John Stuart Mill)

'Je mag je niet laten doen door het crapuul' (Wannes Van de Velde)

op marcernst.com
www (via google)

Blogroll

Onderstaande, Belgische, (alfabetisch gerangschikte) blogs behoren tot mijn ‘favorieten’. Want ze steken met kop en schouder uit boven de middelmaat in het genre. Wie denkt dat zijn/haar blog eveneens in kwalitatief opzicht bovenmodaal is, en dus aanspraak kan maken op een vermelding, mag me dat laten weten.