Over (gevallen) SP.a-prinsen en een ex. SP.a-voorzitter en vice premier die de zaken ietwat verkeerd voorstelt

Verbijsterend:  'L'assassinat du prince' (in De Standaard & op standaard.be). De 'prins in kwestie' is Frank Vandenbroucke.

Dit onthullende artikel biedt een ontluisterende blik in de coulissen van de SP.A op basis van een uitgelekte mail.

Pittig weetje: Barteld Schutyser is werkzaam (zelfs partner) bij advocatenkantoor DLA Piper. Joost mag weten waarom De Standaard dit verzwijgt. Johan Vande Lanotte is trouwens ook verbonden aan dat befaamde Brusselse kantoor met in ons land ruim 100 medewerkers. Dat is hij via de (zijn) bvba Ghent Public Law.

Die vennootschap wordt op de website van Vande Lanotte, vreemd genoeg, voorgesteld als een spin off-bedrijf van de Universiteit Gent (waar hij docent is aan de rechtenfaculteit) maar niets is minder waar.

Ghent Public Law bvba (ondernemingsnummer 0893.306.157) kent, blijkens de statuten, twee oprichters/aandeelhouders: Johan Vande Lanotte (99 aandelen) en zijn dochter MariŽlla (1 aandeel). De zaakvoerder van de vennootschap is de gewone commanditaire vennootschap J.V.L., vertegenwoordigd door Johan Vande Lanotte. MariŽlla Vande Lanotte oefent, voor zover bekend, geen enkele functie uit bij Ghent Public Law.

Meer zelfs: deze master in de moraalwetenschappen (Univesiteit Gent) en master na master in de sociale en culturele antropologie (Universiteit Leuven), is werkzaam als project manager bij Electrawinds. Dat is de vennootschap (eigenlijk groep van firma's) die groene stroom produceert, verdeelt en verkoopt en onder meer aan de kust zowel parken van zonnepanelen en windmolens uitbaat.

Het is natuurlijk puur toeval (en geenszins een bewijs van een vorm van nepotisme,  plutocratie of favoritisme) dat Johan Vande Lanotte voorzitter is van Electrawinds. Dochter Vande Lanotte geniet momenteel, sinds juni, van een jaartje loopbaanonderbreking bij haar werkgever en verblijft in het buitenland.

De in het kader van Fortisgate in opspraak gekomen advocaat/curator Christian Van Buggenhout (de advocaat van de Belgische staat in de Fortis-zaak en ex curator van Sabena) is eveneens partner bij DLA Piper.

Let wel: ik heb er niks tegen dat ex politici of mensen met een politiek verleden of huidig engagement werkzaam zijn in bedrijven in het algemeen en bij consultants of advocatenkantoren in het bijzonder. Maar een beetje meer transparantie (minder hypocrisie dus) op dat vlak zou welkom zijn. Naar het voorbeeld van onder meer (eigenlijk vooral) Nederland.

8/10/2009 door Marc Ernst

Weblog van Marc Ernst

 
'Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden' (Johan Anthierens)

'Uit het botsen der gedachten ontstaat het licht' (John Stuart Mill)

'Je mag je niet laten doen door het crapuul' (Wannes Van de Velde)

op marcernst.com
www (via google)

Blogroll

Onderstaande, Belgische, (alfabetisch gerangschikte) blogs behoren tot mijn Ďfavorietení. Want ze steken met kop en schouder uit boven de middelmaat in het genre. Wie denkt dat zijn/haar blog eveneens in kwalitatief opzicht bovenmodaal is, en dus aanspraak kan maken op een vermelding, mag me dat laten weten.