werktitel.be: een welgekomen aanvulling op de mainstream-media

OK, werktitel.be is meer bescheiden dan mediaparts.fr. Maar desondanks is het een welgekomen aanvulling op de mainstream media (in zijn huidige vorm is het er geen ‘alternatief voor’).

De uitgangspunten van werktitel.be doen me een beetje denken aan die van het toenmalige BPA (BevrijdingsPersAgentschap) uit de jaren zeventig (tot begin van de jaren tachtig) uit vorige eeuw. Klik hier voor de geschiedenis van BPA (en zijn Franstalige pendant APL).

Hopelijk zal werktitel.be uitgroeien tot een volwaardige digitale opvolger van het toenmalige BPA-bulletin. Ik krijg er zowaar een nostalgische opwelling van :-)

Noten

- De oprichter van mediaparts.fr, Edwy Plenel, is een voormalig onderzoeksjournalist bij en werd later hoofdredacteur van Le Monde. Plenel, die bij Le Monde onder meer het opblazen van de Greenpeace-boot Rainbow Warrior door de Franse geheime diensten (in de Mitterand-periode) onthulde, was tot eind jaren zeventig lid van de trotskistische Ligue Communiste Révolutionnaire (de pendant van de Revolutionaire Arbeiders Liga (RAL) in Vlaanderen). Hij beschreef zijn gauchistisch verleden uitvoerig in het boek  ‘Secrets de jeunesse’ dat in 2001 verscheen.

Pittig weetje: Plenel schreef in het LCR-blad ‘Rouge’ onder de schuilnaam Joseph Krasny. Een beetje zoals de toenmalige De Standaard-journalist Freddy De Pauw in de jaren zeventig-tachtig in het RAL-blad ‘Rood’ schreef onder het pseudoniem Harry Mol.

- Mediaparts.fr, dat betalend is (9 euro/maand of 50 euro/jaar) telde, na 1 jaar (in december 2008) 14.000 abonnees. Er zijn er 60.000 nodig om break even te draaien. De doelstelling is, om na drie jaar, 60.000 betalende gebruikers te tellen. Het initiatief kon, bij zijn lancering, rekenen op een startkapitaal van bijna 3 miljoen euro. Dat werd ongeveer voor de helft bijeengebracht door de vijf stichters (Penel zelf investeerde 550.000 euro). De rest was afkomstig van diverse personen die zich verenigden in de vennootschap 'Société des Amis de Mediapart'. Onder meer de grote baas van communicatie- en reclameconcern Publicis, Maurice Levy, werd er aandeelhouder (in casu voor 5000 euro).

- Voormalige/bekeerde Franse trotskisten weten blijkbaar hoe je zakelijk initiatieven tot een groot succes moet maken. Kijk maar naar FNAC, ook een geesteskind van twee Franse ‘ancien trotskars’.

15/10/2009 door Marc Ernst

Weblog van Marc Ernst

 
'Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden' (Johan Anthierens)

'Uit het botsen der gedachten ontstaat het licht' (John Stuart Mill)

'Je mag je niet laten doen door het crapuul' (Wannes Van de Velde)

op marcernst.com
www (via google)

Blogroll

Onderstaande, Belgische, (alfabetisch gerangschikte) blogs behoren tot mijn ‘favorieten’. Want ze steken met kop en schouder uit boven de middelmaat in het genre. Wie denkt dat zijn/haar blog eveneens in kwalitatief opzicht bovenmodaal is, en dus aanspraak kan maken op een vermelding, mag me dat laten weten.