Blogs van VRT-hoofden Jos Bouveroux en Kris Hoflack abrupt stopgezet

De weblogs van Jos Bouveroux (hoofdredacteur van de verslaggevingsredactie voor alle VRT-media) en Kris Hoflack (hoofdredacteur duiding, politieke programma’s en projecten; in een vroeger leven redacteur van Humo en van het afgevoerde Woestijvis-blad Bonanza) waren een kort leven beschoren. Bouveroux schreef drie bijdragen, Hoflack slechts een. En toen was er niets meer… (wat overigens een erg puike song is van De Brassers, een Limburgse new wave/punk-groep uit de late jaren zeventig die qua doemdenkerigheid niet moest onder doen voor Joy Division en zoals Humo een paar jaar geleden terecht schreef  'meer woede, onrust en levensangst in één nummer stopten dan Interpol en The Bravery in een hele cd').

Bouveroux zijn blog ging live op 14 september laatstleden en bleef slechts een goede twee weken online. Zijn laatste bericht verscheen op 28/9/07. In die posting deed hij een paar opmerkelijke uitspraken. De meest intrigerende en wellicht ook controversiële is volgende quote: “Om deze en nog veel andere redenen ( die te technisch zijn om hier uit te leggen) voorspel ik dus dat we afstevenen op een ernstige terugval, zoniet het failliet van het hele systeem. Oh, ik haat het om Cassandra te spelen, want ik heb drie kinderen aan wie ik een zorgeloze toekomst toe wens. Maar mijn buikgevoelen blijft iets te veel knagen. Ik zie rondom mij teveel slechte en ronduit nefaste ontwikkelingen. Dat moet eens scheef gaan. Vroeg of laat. En dan misschien nog liever vroeg dan laat. Zodat we tijdig een ander systeem kunnen invoeren. Mijn en Uw kinderen zullen ons dankbaar zijn.”

Het is niet gezegd dat het stopzetten van de weblog te maken heeft met de inhoud van zijn laatste bericht. Want ook Kris Hoflack is abrupt opgehouden met bloggen en zijn pennenvrucht bevatte geen stellingen die aanleiding tot enige heisa konden zijn. Waarom ze ermee ophielden is dus onduidelijk. Hebben beide heren te veel werk, ontdekt dat het genre ze niet lag, gebrek aan inspiratie? Of is er toch meer aan de hand?

Wie vandaag naar Bouveroux en Hoflack hun welblog surft krijgt het volgende bericht: “This user has elected to delete their account and the content is no longer available.” De overige VRT-journalisten

Maar gelukkig bestaat er nog zo iets als het cache-geheugen van Google. Over enige tijd is dat opmerkelijke stuk van Bouveroux echter ook daar niet meer vindbaar. Vandaar dat ik het opgeslagen en opgeladen heb. Klik hier. De opgeslagen file bevat overigens ook de commentaren op de blog.

Aan de erg lezenswaardige ‘weblogs binnenland’ van de VRT – ze bieden een bijwijlen openhartige en verhelderende kijk op de ‘mens achter de journalist’ en bevatten zo nu en dan best leuke weetjes over het reilen en zeilen van de politieke en journalistieke wereld – verlenen niet minder dan tien journalisten en spraakmakers hun medewerking: Chris Van den Abeele , Christophe Deborsu (RTBF-journalist), Kathleen Cools , Kevin Major , Lieven Verstraete , Lisbeth Imbo , Louis Van Dievel , Marc Van de Looverbosch , Rik Torfs  en Walter Van Steenbrugge.

De niet minder interessante ‘weblogs buitenland’ telt zeven medewerkers: An Baccaert, Dirk Vermeiren, Johan Depoortere, Katrien Vanderschoot, Lia van Bekhoven, Peter d'Hamecourt en Tom Van de Weghe.

In vergelijking met het geneuzel, de prietpraat en het het huis-, tuin- en keukengeëmmer op menig (zeg maar de meeste) blogs zijn deze VRT-blogs een ware verademing. Ook die van Chris Van Camp op de Klara-blog Ramblas kan ik sterk aanbevelen. Tussen haakjes: die blog gaat als doodgewone column door het leven (vroeger als 'brieven'). Over de schrijfsels van deze cultuurmadam en webtv-pionier in Vlaanderen (met haar bedrijf en niet meer bestaande website KingKong.be) stelde Karl Van den Broek (voormalig 'chef cultuur' van De Morgen, tegenwoordig hoofdredacteur van Knack) ooit dat hij zonder dralen alle columns in alle Vlaamse kranten en weekbladen inruilt voor één paragraaf uit die van Chris van Camp. Ik spreek hem niet tegen. Sinds ze niet meer opduikt in De Morgen (meer nog: er op een weinig elegante manier is afgevoerd) beleef ik een beetje minder plezier aan de lectuur van die krant.

9/10/2007 door Marc Ernst

Weblog van Marc Ernst

 
'Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden' (Johan Anthierens)

'Uit het botsen der gedachten ontstaat het licht' (John Stuart Mill)

'Je mag je niet laten doen door het crapuul' (Wannes Van de Velde)

op marcernst.com
www (via google)

Blogroll

Onderstaande, Belgische, (alfabetisch gerangschikte) blogs behoren tot mijn ‘favorieten’. Want ze steken met kop en schouder uit boven de middelmaat in het genre. Wie denkt dat zijn/haar blog eveneens in kwalitatief opzicht bovenmodaal is, en dus aanspraak kan maken op een vermelding, mag me dat laten weten.